Gjør stress at du ikke får sove?

Gjør stress at du ikke får sove?

Er du en av de mange som stirrer i taket langt inn i de sene timer, plaget av stress og bekymringer? Du er ikke alene. I denne artikkelen utforsker vi hvordan stress påvirker søvnen og tilbyr innsikt fra både eksperter og personlige erfaringer, sammen med praktiske løsninger for å kunne jobbe deg gjennom dette vanlige problemet. 

Les videre om hvorfor stress holder deg våken om natten, og lær hvordan du kan ta tilbake kontrollen over søvnen og hvilen din. Fra avslapningsteknikker til digital detox og ekspertråd,  her finner du nøkkelen til en bedre natts søvn.

Stress og søvn - en vanskelig kombinasjon

Stress er en naturlig del av livet, men når det begynner å påvirke søvnen, kan det føre til en ond sirkel av utmattelse og økt stress. Stress fører til at kroppen produserer adrenalin og kortisol, noe som øker våkenheten og reduserer evnen vår til å sovne.


 

Stress kan føre til:

Hormonelle forandringer

Som nevnt fører stress fører til økt produksjon av adrenalin og kortisol, som er stresshormoner. Disse hormonene øker våkenheten og energinivået vårt, noe som gjør det vanskeligere å sove og opprettholde en god og dyp søvn.

Forstyrret søvnsyklus

Langvarig stress kan forstyrre den naturlige søvnsyklusen, inkludert REM-søvnen, som er viktig for den mentale restitusjonen og hukommelsen.

Tanker og bekymringer

Stress kan fort lede til mer stress, da kan tankene for gå i en enda mer stressfull retning. Dette kan igjen føre til flere bekymringer som kan holde hjernen aktiv om natten, noe som igjen forhindrer avslapning og søvn.

Fysisk ubehag

Dersom kroppen befinner seg i en stresset tilstand over tid kan det også begynne å påvirke kroppen fysisk. Symptomer som hodepine eller magesmerter er eksempler på hvordan kroppen takler stress, dette kan videre forstyrre søvnen.

Redusert søvnkvalitet

Selv om man sovner, kan kvaliteten på søvnen være dårligere på grunn av stress, noe som fører til hyppige oppvåkninger og en følelse av ikke å være uthvilt om morgenen.

I en undersøkelse av Gallup i 2022 (Sleep Struggles More Common Among Younger Adults, Women) avdekket de at stress har betydelig påvirkning på søvnkvaliteten. Resultatene viste at personer som opplevde mye stress hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å rapportere dårlig søvn sammenlignet med de som ikke opplevde mye stress. Dette var spesielt utbredt blant yngre voksne, med 64% av de mellom 18 og 29 år som rapporterte mye stress.

 Avslappe kvinne liggende i en blomsterengI vårt stadig mer hektiske og overstimulerte samfunn er det viktig å være bevisst på hvordan vi svært enkelt kan komme i ubalanse på grunn av for mye stimuli og aktivering av hjernen.

Hva er egentlig stress?

Stress er en grunnleggende del av menneskets fysiologiske respons på utfordringer, press eller trusler. Det aktiverer altså "kamp eller flukt"-responsen, hvor kroppen forbereder seg på å møte en utfordring eller unngå fare. Det er dette som fører til økt produksjon av adrenalin og kortisol, som er hormonene som øker hjertefrekvensen og energinivået vårt.

 

Mens kortvarig stress kan være positivt og virke som en drivkraft, kan vedvarende stress være skadelig. Derimot kan langvarig eksponering for stresshormoner påvirke alt fra immunforsvaret til fordøyelsen og mentale funksjoner negativt. Det kan også føre til symptomer som hodepine, søvnproblemer, depresjoner og angst. Stress påvirker også kognitive funksjoner som konsentrasjon og hukommelse. 


 

Klarer ikke å sovne

For mange som ligger våkne om natten er ikke problemet mangel på tretthet, men heller en hjerne som ikke klarer å slå seg av. Tanker, bekymringer, og mental uro skapt av dagens stress kan forstyrre avslapningsprosessen som er nødvendig for å falle i søvn. Denne tilstanden, ofte kjent som søvnlatens, kjennetegnes ved en person som tilbringer lang tid i sengen uten å kunne sovne. Å etablere en kveldsrutine som fremmer avslapning og å unngå stimulerende aktiviteter før sengetid, kan være nøkkelstrategier for å overvinne denne utfordringen.


I denne artikkelen om 13 prinsipper for søvn deler vi noen tips: 13 prinsipper for søvn

Bilde av en person som sover ved siden av søvnklokkenGod søvn er ikke bare viktig for kognisjonen og helsen vår, men også immunforsvaret samt vår generelle balanse i hverdagen.

Indre uro

Indre stress og konstant tankekjør kan være en stor hindring for å oppnå god og dyp søvn. Finner du deg selv ofte liggende våken på grunn av en strøm tanker og bekymringer? Over lengre tid kan disse tilstandene (kombinasjonen av dårligere søvn og tankekjør) forsterke hverandre. 

 

Når indre uro forvandles til en frykt for å sovne, kan det hele utvikle seg til et mønster av insomni. Søvnproblemer knyttet til stress og angst kan skape en negativ spiral hvor frykten for å ikke klare å sovne faktisk ender opp med å forsterke søvnproblemene. Dette kan videre bidra til en forverring av både depresjon og angst. Å bryte denne syklusen krever ofte en kombinasjon av teknikker for stresshåndtering, i noen tilfeller kognitiv atferdsterapi for insomni (CBT-1), og i noen tilfeller medisinsk behandling for å takle de underliggende årsakene til angsten og depresjonen.


 

Måter å redusere stress på

For å effektivt håndtere stress er det viktig å integrere noen gode vaner som funker for deg i hverdagen. For det første kan fysisk aktivitet som trening, yoga eller en rask spasertur bidra til å redusere stress ved å frigjøre endorfiner og forbedre den generelle helsen. For det andre, praktisering av avslapningsteknikker som dyp pust, meditasjon eller muskelavslapning kan berolige sinnet og redusere spenninger i kroppen. 

 

Videre er det viktig å opprettholde et balansert kosthold og få nok søvn for å hådtere stress på en god måte. Du skal heller ikke undervurdere kraften av av sosialt samvær; å snakke med venner, familie, eller i noen tilfeller en profesjonell kan gi deg rom til å få klarhet i følelsene dine og med dette redusere følelsen og byrden av å være overveldet. 


 

5 tips for å redusere stress:

Husk at hva som fungerer best for å redusere stress kan variere fra person til person. Det er viktig å finne de teknikkene som passer best for deg og integrere dem i hverdagen din for å oppnå et bærekraftig resultat, som også passer inn i ditt liv.

Meditasjon og mindfulness

Å praktisere meditasjon og mindfulness kan hjelpe deg med å redusere stressnivået ditt. Dette innebærer å sette av tid til å fokusere på pusten din og være til stede akkurat her og nå. Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang anbefaler vi at du tester ut ulike guidede meditasjoner, og tester litt forskjellig. Gjerne forsøk å gjøre de liggende i starten, det er ganske vanlig at det tar litt tid å få til en god meditasjonspraksis. Meditasjon påvirker ikke bare hjernen positivt men også kroppen din og helsen forøvrig.

Fysisk aktivitet

Regelmessig trening er en flott måte å lindre stress på. Fysisk aktivitet utløser endorfiner, kroppens naturlige humørforbedrende stoffer, som kan bidra til å redusere stress og øke følelsen av velvære.

Dyp pusting og avspenningsøvelser

Å praktisere dype pusteøvelser og avspenningsteknikker som progressiv muskelavslapning kan bidra til å senke kroppens stressrespons. Disse teknikkene kan utføres overalt og når som helst når du føler deg stresset.

Tidsstyring og planlegging av tiden din

Å organisere og prioritere oppgavene dine kan hjelpe deg med å føle deg mer i kontroll, og dermed redusere stress. Lag en plan for dagen din, sett realistiske mål, og unngå å overarbeide deg selv. Kanskje starte med å handle inn en kallender og si nei til enkelte aktiviteter i hektiske perioder?

Snakk ut med venner og familie

Snakk med venner eller familie om det som stresser deg. Å dele følelsene dine med noen du stoler på, kan bidra til å lette byrden. Heldigvis virker ofte problemene våre mindre fra utsiden, kanskje noen rundt deg har et nytt perspektiv som kan være til hjelp for din situasjon. Noen ganger kan også profesjonell rådgivning være nyttig for å håndtere stressende situasjoner.

Søvnklokken står med oppvåkningslys (wake-up light) på et flott soveromSøvnklokken hjelper deg med å holde soverommet skjermfritt og gir deg lydinnhold for avslapning og søvn på en skjermfri måte. Den lanseres i 2024.

Hva er avslapningsteknikker?

 Avslapningsteknikker refererer til en rekke metoder og øvelser som er utviklet for å hjelpe deg med å redusere stress, lindre spenninger og oppnå en tilstand av avslapning og ro. Disse teknikkene inkluderer vanligvis metoder som dyp pusting, progressiv muskelavslapning, autogen trening og guidede avspenningssesjoner. 

 

Formålet med avslappingsteknikker er å hjelpe deg med å håndtere hverdagens stress og forbedre ditt generelle velvære. Disse teknikkene kan praktiseres alene eller under veiledning av en terapeut eller trener, og de kan være nyttige verktøy for å fremme mental og fysisk helse. 

 

Vi i Selah er store tilhengere av lydbaserte verktøy for avslapping og avspenning. Vi produserer en rekke ulike lydspor for avslapping og avspenning som er spesiallaget for å bli brukt ved sengekanten. Følg oss på youtube her for å teste ut ulike typer lydinnhold for avslapping og ro (mer vil publiseres med tiden.) 


 

Selah for hvile, søvn og tilstedeværelse

Gründerne bak Selah sleep har selv kjent på kroppen hvor lett det er å komme i ubalanse når det gjelder stress og søvn. Det var dette som la grunnlaget for hele oppfinnelsen av vår egenutviklede søvnklokke. I Selah Sleep mener vi at tilnærmingen til søvn, helse og velvære bør være helhetlig. Gode rutiner og vaner for helsen din starter ikke med en enkel løsning som kan kjøpes over disk eller fås på resept. Det starter med deg. Det starter med alle de små endringene du gjennomfører én etter én, som til slutt summeres opp til en bedre helse og sunnere livsstil.

 

Dessverre ser vi at samfunnet vårt går i en negativ retning når det gjelder økningen av søvnproblemer, spesielt blant unge. Vi tror at løsningen må komme fra innsiden, og verktøyet vi utvikler kan kun støtte denne prosessen, ikke fikse det over natten. Med gode lydbaserte verktøy som avspenningsøvelser og pusteteknikker, kombinert med et skjermfritt soverom, vet vi at mer ro og dypere hvile lurer rett rundt hjørnet.

 

Har du noen tanker rundt stress og vårt moderne samfunn? Ta gjerne kontakt med oss på e-post eller sosiale medier, vi elsker å utforske dette temaet sammen med dere!

Får ikke sove stress

wake-up light

Klarer ikke å sovne

Tankekjør

Tilbake til bloggen