Møt Jon Zwaig Kolstad: Chief Technology Officer her i Selah Sleep.
Tidlig i 2022 bestemte grunnleggerne av Selah Sleep seg for å kjøre en test-annonse for å måle engasjementet i markedet for produktet. Testen førte ikke til noe salg (vanskelig når du fremdeles utvikler en prototype), men, det brakte med seg en uventet mulighet.
Jon, som tidligere hadde vært involvert i lanseringen av et norsk startup med et lignende produkt i 2016-17, snublet tilfeldigvis over test-annonsen. Det tidligere selskapet, Aurora Mornings, hadde som mål å utvikle en smart vekkerklokke med lik funksjonalitet som Selah Sleep sin søvnassistent.
“The Butterfly Effect”
“Det var første gang jeg hørte om Selah, og det var litt overraskende, jeg ble umiddelbart nysgjerrig”, sa han. Han var fortsatt interessert i denne typen teknologi til tross for at han ikke lenger jobbet med Aurora Mornings. “Ingen hadde utviklet et slikt produkt ennå, og jeg bestemte meg for å ta kontakt.” Det tok ikke mange møtene før gründerne innså at han passet perfekt som CTO (Chief Technology Officer) i Selah Sleep, som i dag består av åtte ansatte.

En perfekt match
Jons ekspertise ligger innenfor “embedded systems”. Med en mastergrad i kybernetikk og robotikk fra NTNU er han godt bevandret innenfor området. Å jobbe med Aurora Mornings - altså en “IoT-smart vekkerklokke” ga erfaringer som også er svært relevante for dagens rolle, i tillegg til tidligere arbeid som konsulent.
Hva er det som skiller Aurora Mornings fra søvnklokken? “I motsetning til en søvnklokke la ikke Aurora Mornings vekt på avspenning for å oppnå dypere søvn og avslapping ved bruk av lydinnhold (noe som gjør søvnklokken unik i sin klasse.) Begge hadde imidlertid som mål å hjelpe brukerne fjerne mobiltelefonen fra soverommet. Aurora sporet også søvnsykluser på en ikke-invasiv måte gjennom trådløs teknologi”, sier Jon.
“Enheten vi bygger vil fungere som en slages hjelper som vil støtte brukerne med å redusere skjermbruk i tiden før leggetid,” forklarer Jon.
Å balansere tek-økosystemet
Da han startet utviklingen av produktet i 2022 begynte han med å kartlegge de fire hovedområdene innen teknologien til Selah: Nettsted, sky, app og innebygde systemer. Han fokuserte på å kartlegge all produktfunksjonalitet, brukerbehov og løsninger for å skape det ideelle produktet.
“Når du bygger noe helt nytt og definerer en ny rolle i en ny liten bedrift, er det kritisk å få en oversikt med en gang,” sier han.
App for å reduserer skjermtid?
Appen er avgjørende for å kunne konfigurere og sette opp selve enheten. Den skal ikke være engasjerende som for eksempel sosial medier; istedenfor skal den gjøre produktkonfigurasjonen så enkel som mulig. Du setter opp rutinen din, legger bort telefonen, og får støtte til å gjøre soverommet om til en skjermfri sone.
Å lage en en app som klarer å kommunisere med enheten (søvnklokken) har vært en av de større oppgavene i utviklingsprosessen. Skal den kunne kommunisere via Bluetooth, WiFi, eller begge deler? Valg som dette legger grunnlaget for hvordan produktet vil oppleves i brukerens hjem og er typiske utfordringer som må kartlegges, prototypes og brukerteste for at vi skal kunne ta det beste valget.
Slik blir den bedre med tiden
Jon forklarer at appen og enheten skal kunne kommunisere sømløst via Bluetooth eller Wifi. I utgangspunktet vil ikke produktet fungere uten internett, men oppdateringer vil etter hvert gjøre det mer allsidig.
Etter lanseringen av produktet førstkommende vinter (starten av 2024), vil vi kontinuerlig jobbe med programvaren til enheten, sende oppgraderinger til brukerne (selvfølgelig uten at de trenger å gjøre noe): “Dette er en normal del av teknologi- og programvareutvikling; oppgraderinger vil komme jevnlig, og vi vil alltid finne nye måter å innovere på,” sier Jon med et smil.
Søvnklokken hjelper deg med å oppnå bedre kvelds-, søvn- og morgenrutiner. Den minner deg også på å legge igjen mobiltelefonen utenfor soverommet, så du ikke mister verdifull nattesøvn.
Made in Norway 🇳🇴
Selah Sleep kommer til å produsere produktene i Norge, hovedsaklig på grunn av effektiv kommunikasjon og kvalitetssikring med tanke på at dette er den første leveransen. Det er mange gode grunner for at et lite selskap bør gå for en lokal fabrikk for produksjon, spesielt i begynnelsen. “Kvalitetskontrollene er strengere og mer pålitelige, i tillegg til at kommunikasjonen blir smidigere,” forklarer Jon.
Jons fokus frem til produktlanseringen er å sørge for at produktet er klart for leveranse. “Lanseringen av et internett-tilkoblet produkt er som å åpne en fornøyelsespark som er åpen 24/7: Vi må kunne håndtere alt fra brukernes oppsett og operasjon i hjemmene deres til tjenesten for lydinnhold samt utsendelser av oppdateringer for infrastruktur og support.”
Vi gleder oss til følge med videre!