Bildet viser en Wake-Up Light på et sort nattbord ved siden av en seng med grønt sengetøy

Styrk helsen med Wake-Up Light

Wake-up light (eller oppvåkningslys på norsk), også kjent som dawn-simulators, er designet for å etterligne naturlig soloppgang og hjelpe kroppen med å våkne gradvis og naturlig. Dette kan være spesielt viktig i områder som Norge hvor det er lange vintermorgener eller om man har en hektisk livsstil som kan forstyrre den naturlige søvn- og våkenrytmen.

Bilde av søvnklokken med wake-up light skrudd på i tillegg til beskrivelsene: kveldsrutine, søvnassistanse og morgenrutine + justerbart lys for oppvåkning og avslapping.
Søvnklokken kommer med et spesialdesignet og justerbart wake-up light som simulerer sol opp- og nedgang.
Wake up light

Wake-up light

Hvordan virker wake-up light? 

Simulert soloppgang 

Før alarmen starter, begynner oppvåkningslyset å gradvis øke i lysstyrke. Dette simulerer den naturlige økningen i dagslys som du opplever ved en soloppgang.

Økt lysstyrke 

Lyset går gradvis fra et mykt morgenlys til et klart og sterkt lys og etterligner den naturlige lys-eksponeringen fra solen. 

Alarmlyd 

Lyden som er tilgjengelig på enheten avhenger av hvilken type oppvåkningslys man velger. Selah Sleep skiller seg ut ved å inkludere spesialdesignede lyder både for oppvåkning og innsovning.

Lyden (og lyset) stiger gradvis 

Mange oppvåkningslys har også tilhørende lyd som også øker gradvis, for å sikre en mer skånsom og deilig start på dagen.

Forskning har vist at eksponering for naturlig lys om morgenen kan bidra til å regulere produksjonen av hormoner som påvirker humøret, som seretonin og melatonin. Dette kan igjen gi positive effekter på humøret og den mentale helsen.

Så ved å inkludere et oppvåkningslys (eller wake up light) i morgenrutinen din, kan du ikke bare forbedre søvnkvaliteten din, men også starte dagen på en roligere og behagelig måte som kan ha positive effekter på humøret og din generelle velværefølelse.

 
Selah søvnklokke med påskrudd wake-up light (oppvåkningslys) står på et beige nattbord - digitalklokken viser 06:59 Selah Sleep er en Norsk startup som lanserer verdens første søvnklokke vinteren 2024. Søvnklokken inkluderer beroligende lydspor og deilig lys for å gi en optimal kveld og morgen.

Oppvåkningslys

Noen fordeler med wake-up light

Det er mange fordeler med å bruke et oppvåkningslys, spesielt i mørke land som Norge. Her kommer de fordelene vi i Selah er mest begeistret for:

1. Gradvis og naturlig vekking

Det gradvise økende lyset simulerer en naturlig soloppgang, som kan føles mer behagelig og mindre forstyrrende enn en plutselig og høy alarm.

2. Bedre humør og energi

Naturlig lys kan påvirke humøret og energinivået ditt positivt, samt hjelpe deg med å følge deg mer opplagt og våken om morgenen, som igjen kan ha en positiv effekt på dagene dine.

3. Regulering av døgnrytmen din

Regelmessig bruk av en wake-up light kan bidra til å stabilisere den biologiske klokken din og forbedre søvnkvaliteten over tid. Kroppen din får hjelp til å kjenne igjen det riktige tidspunkt å våkne på. Å sikre nok lys i løpet av døgnets første timer forteller hjernen din at det faktisk er dag.

4. Bedre fokus og konsentrasjon

Oppvåkningslys kan hjelpe deg med å føle deg mer våken og klar til å ta fatt på dagens oppgaver.

5. Bedre tilpasning til endringene i årstidene

Spesielt om vinteren når det er mindre naturlig lys tilgjengelig, kan bruk av oppvåknigslys bidra til å regulere døgnrytmen og bekjempe vinterdepresjon.

Wake-up light simulerer solens lysÅ forstå lux er spesielt viktig når det kommer til belysning og hvordan det påvirker menneskers trivsel. Bildet er fra Unsplash tatt av Rajiv Bajaj. 

Hva er lux?

Lux er en måleenhet for belysningsstyrke, som måler hvor mye lys som faller på en bestemt overflate. En lux tilsvarer en lumen per kvadratmeter.

Noen eksempler på lux-styrke

  • En fullmånes klarhet kan gi omtrent 0,25 til 1 lux utendørs.
  • En typisk kontorbygning har en belysningsstyrke på omtrent 500 lux.
  • En solrik dag utendørs kan ha en belysningsstyrke på omtrent 10 000 til 25 000 lux.
  • Direkte sollys på en klar sommerdag kan ha en belysningsstyrke på opptil 100 000 lux.

Hvor mange lux bør en wake-up light ha?

For å etterligne en naturlig soloppgang og gi en effektiv oppvåkning bør et oppvåkningslys ha en intensitet på omtrent 250 til 10 000 lux. Den optimale intensiteten vil variere avhengig av individuelle preferanser og behov for lys.

For å gi et eksempel, en typisk kontorbygning har en belysningsstyrke på omtrent 500 lux, mens en klar sommerdag utendørs kan nå opptil 100 000 lux. Derfor er et wake-up light som genererer mellom 250 og 10 000 lux vanligvis tilstrekkelig for å gi en gradvis og naturlig oppvåkning.

Vi anbefaler at du velger et wake-up light som lar deg justere intensiteten slik at du kan tilpasse det etter dine egne behov. Noen foretrekker kanskje en gradvis økning fra lavere intensitet, mens andre foretrekker raskere og høyere intensitet. Det viktigste er at du finner den innstillingen som føles behagelig og effektiv for deg personlig.

Hva skjer om jeg ikke bruke oppvåkningslys?

Spesielt om morgenen eller i vintermånedene når det er mørkere ute, kan det være vanskelig å våkne opp på en naturlig og behagelig måte uten oppvåkningslys. Dette kan føre til at du føler deg groggy og uopplagt. Mangel på naturlig lys om morgenen kan forstyrre den biologiske klokken din, som kan resultere i en ustabil døgnrytme og potensielle søvnproblemer.  

Uten visuell stimulans kan det også være utfordrende å opprettholde morgenrutiner som trening, meditasjon eller avslapning. Å bli vekket brått av en høy lyd kan forstyrre den dype søvnfasen, og føre til tretthet og nedsatt fokus i løpet av dagen. Som nevnt tidligere i artikkelen spiller naturlig lys en viktig rolle i reguleringen av den biologiske klokken og produksjonen av hormoner som melatonin. Mangel på denne påvirkningen kan føre til vanskeligheter med å sovne om kvelden. 

Samlet sett går man glipp av en behagelig måte å våkne på hver eneste dag ved å ikke bruke oppvåkningslys. Dette kunne igjen ha påvirket den generelle trivselen og våkenhetsnivået om dagen. På sikt kan man også gå glipp av den positive effekten wake up light kan ha på den langvarige søvnkvaliteten og den generelle helsen og velvære.

Er du usikker på hvor du skal starte? Test Selah risikofritt i 60 dager. 

Les mer om forskjellene på en søvnklokke og en vanlig vekkerklokke med lys her.

Wake up light 

Oppvåkningslampe 

Tilbake til bloggen