Sovemusikk er genialt for søvnen - bildet av en stjernehimmel

Lytt deg til dyp søvn med sovemusikk

I denne artikkelen skal vi se på effekten av å bruke ulike typer lyd-opptak for avslapning og å oppnå dyp og god søvn. Lær hvordan lydbaserte metoder kan hjelpe deg med å roe ned og forbedre søvnkvaliteten. Oppdag også hvordan en søvnklokke kan bidra.

 

Utklipp fra lyd-biblioteket i prototypen for Selah-appen. I appen kan du velge i et stort bibliotek med ulike lydfiler (eksempelvis søvn-hypnose, yoga nidra, guidede pusteteknikker osv.)
Utklipp fra lyd-biblioteket i prototypen for Selah-appen. I appen kan du velge i et stort bibliotek med ulike lydfiler (eksempelvis søvn-hypnose, yoga nidra, guidede pusteteknikker osv.)

Hvorfor bruke lyd-opptak for avslapning og/eller sovemusikk?

“fight-or-flight”-responsen har nesten blitt normalisert som en vanlig del av hverdagen vår. Dessverre dukker problemene opp når vi skal legge oss. Det blir atskillige vanskelig å falle til ro før leggetid om man på dagtid har løpt rundt overstimulert og med høye skuldre. Dette kan igjen hindre oss fra å få nok dypkvalitetssøvn. Det er her avspenningsteknikker i form av lyd (og andre typer sovemusikk) kommer inn i bildet.

 

Fordeler med sovemusikk og lyd for søvn:

  • Lettere å falle i søvn 
  • Forbedrer søvnkvaliteten
  • Kan minimere antall oppvåkninger i løpet av natten

Slapp av og ro ned

Ved å ha noen opptak av avspenningsteknikker, sovemusikk eller tilsvarende verktøy tilgjengelig kan du alltid skifte nervesystemet ditt bort fra stress og inn i en tilstand av hvile. Dette optimaliserer igjen for dyp søvn.

Vi anbefaler på det varmeste å bruke lyd (avspenningsteknikker, sovemusikk, søvn-hypnose, osv.) for avspenning på kveldene og for øke sannsynligheten for å oppnå dyp og god søvn.  Ved å bruke lyd kombinert med veiledet pusting – veilede pusten rundt i kroppen – har du magisk en dør som fører deg inn i det parasympatiske nervesystemet.

 

Meditasjon for søvn

Meditasjon har vist seg å være et kraftfullt verktøy for å forbedre søvnkvaliteten. Ved å praktisere meditasjon før sengetid, kan du redusere stress og angst, noe som ofte er hovedårsaker til søvnproblemer. Meditasjon hjelper med å roe sinnet, fremme avspenning og forberede kroppen for søvn.

Teknikker som mindfulness og dype pusteøvelser kan redusere den mentale stimuleringen og fremme en tilstand av indre fred, noe som gjør overgangen til søvn lettere og mer naturlig. Regelmessig meditasjon kan også forbedre søvnens dybde og varighet over tid.

 

4 tips for å bruke sovemusikk og andre lydbaserte verktøy for søvn:

 

1. Forbered lydspor i forkant

Ha noen favorittspor tilgjengelig som du har testet i løpet av dagen. Vær nysgjerrig, kanskje må du lytte til dem to ganger før du sovner?

2. Omfavne rastløshet med nysgjerrighet

Vær tilstede med det som dukker opp, og pust gjennom det.

3. Sett en tydelig intensjon 

...om å være tilstede med den veiledende stemmen. La stemmen føre deg tilbake hvis tankene begynner å vandre.

4. Visualiser

Forestill deg at oppmerksomheten din er som en lyskaster, og kjenn etter i områdene i kroppen du retter oppmerksomheten mot – hvordan føles det? Eller, kanskje svever du rundt i verdensrommet – inni en stjerne – vektløs?

 

2024 lanseres søvnklokken av Selah Sleep. Et norsk oppstartsselskap som i 2020 begynte å utvikle et produkt som skal bidra til bedre vaner for god søvn.

Hvordan kan Selah hjelpe deg?

Med søvnklokke fra Selah får du automatisk tilgang til en lydplattform med lydinnhold av høy kvalitet. Da trenger du ikke lenger å navigere den store jungelen med mengder dårlig sovemusikk og annet lydinnhold for å finne noe som fungerer for deg. Dette gjør det enklere å bruke denne typen innhold om natten. 

(Jippi!) Med en søvnklokkenen trenger vi ikke lenger å gå igjennom 30 sekunder med blått lys, 12 klikk og 3 valg (fra forstyrrende varsler) for å få tilgang til avslapningslydene våre om natten! 

Gode skjerm- og søvnvaner er nærmere enn noensinne med en søvnklokke som din ultimate søvnassistent.

Sovemusikk Sovemusi

Les mer om forskjellen på en søvnklokke og en vekkerklokke med lys her.

Tilbake til bloggen