Forskning viser at voksne generelt trenger mellom 7 og 9 timer søvn hver natt, men dette kan variere avhengig av individuelle faktorer som alder, livsstil og generell helse. Forståelsen av disse variablene er viktig, og i vår guide til søvnbehov kan du finne mer informasjon om dette.
Tips for å sovne
Å finne veien til drømmeland kan noen ganger føles som en utfordring, men med de riktige tipsene kan det bli enklere. Start med å skape et rolig miljø i soverommet ditt; et mørkt, kjølig og stille rom fremmer søvn. Prøv å unngå skjermer minst en time før sengetid, da blått lys kan forstyrre søvnmønsteret ditt. En avslappende rutine før sengetid, som lett yoga, meditasjon eller å lese en bok, kan også bidra til å signalisere til kroppen din at det er på tide å slappe av. Hvis tankene er overaktive, kan en kort notisblokk ved sengen for å skrible ned tanker hjelpe deg med å "tømme hodet". Og sist, men ikke minst, prøv å holde deg til en fast søvnplan, selv i helgene, for å regulere din indre klokke.
Hvordan bli trøtt og sovne fort?
I artikkelen Hvordan bli trøtt finner du en liste med 7 tips for å bli trøtt om kvelden. Årsakene til at du ikke blir trøtt om kvelden kan være mange. Men det som gjerne går igjen er at mange er for aktiverte i hjernen før leggetid. Dette kan være på grunn av mange faktorer, veldig vanlig er bruk av sosiale medier, smarttelefon og skrolling for nærme leggetid. Dette har lett for å aktivere hjernen og være med på sette igang tankekjør når du egentlig har lyst til å bli trøtt og sovne inn.
Spesielt blant unge ser vi at skjerm- og mobilbruk før leggetid bidrar til massive problemer for søvn. Vi anbefaler derfor alle, spesielt unge, å holde soverommet skjermfritt.
Oppvåkningslys for bedre døgnrytme
Oppvåkningslys, eller wake-up light, etterligner naturlig soloppgang for å hjelpe kroppen med å våkne naturlig og energisk. I vår artikkel om styrk helsen med wake-up light, forklarer vi hvordan disse lysene gradvis øker i lysstyrke, noe som kan hjelpe med å regulere kroppens interne klokke og forbedre våkenheten om morgenen.
Det naturlige lyset stimulerer produksjonen av hormoner som hjelper oss med å våkne friskere og mer opplagte. Med en mer optimal døgnrytme blir deg også lettere å falle til ro igjen og bli trøtt om kvelden.
Skap riktig atmosfære
Et beroligende soveromsmiljø er avgjørende for god søvn. I utviklingen av Selahs søvnklokke, la vi vekt på hvordan lyd og lys påvirker søvn og velvære. Selah ble grunnlagt med en visjon om å forbedre folks livskvalitet gjennom bedre rutiner før søvnen, bedre søvn og en bedre start hver morgen.
Vi forstår at samfunnet vårt har utviklet seg til å undervurdere viktigheten av søvn, og derfor har vi skapt et produkt som motvirker dette. Søvnklokken tilbyr et skjermfritt alternativ for å forbedre søvnkvaliteten ved hjelp av beroligende lyd og lys.
7 Tips for å sovne fort
Her har du en liten listen med noen raske hacks for å sovne litt raskere:
1. Skap en behagelig atmosfære
Sørg for at soverommet ditt er mørkt, stille og kjølig. Invester i komfortable sengeklær og en god madrass. Visste du at lukter påvirker hjernen, og at de til og med kan roe den ned? Ved bruk av essensielle oljer som eksempelvis lavendel eller ylang ylang kan du hacke hjern.
2. Digital detox
Blått lys fra skjermer kan forstyrre kroppens produksjon av melatonin. Prøv å unngå elektroniske enheter minst en time før leggetid.
Vi anbefaler å roe ned med en avslappende bok, fremfor scrolling på sosiale medier om kvelden.
3. Avslapningsteknikker
Prøv meditasjon, dyp pusting, eller lette strekkøvelser for å roe ned kropp og sinn.
4. Konsistent søvnplan
Prøv å legge deg og stå opp på samme tid hver dag, selv i helgene.
5. Begrens koffein og alkohol
Unngå stimulerende midler som kaffe og alkohol på ettermiddagen og kvelden.
6. Bruk søvnklokken fra Selah
Med spesialdesignede avslapningsteknikker og lydinnhold kan du få støtte til å roe fortere ned på kvelden, samt skape en regelmessig barriere mellom deg og den stressende verden utenfor soverommets fire vegger. Etter hvert som hjernen venner seg til å roe ned med lydinnhold blir det både lettere og raskere å roe ned før leggetid om kvelden.
7. Fysisk aktivitet
Regelmessig trening kan bidra til bedre søvn, men unngå intens aktivitet rett før sengetid.
Forskning på Søvn
Nyere studier i søvnvitenskap har understreket viktigheten av både søvnkvalitet og -kvantitet for generell helse og velvære. Forskning viser at konsekvent god søvn bidrar til forbedret hukommelse, økt kreativitet, redusert stress og en sterkere immunrespons. Søvn spiller også en viktig rolle i emosjonell regulering og kan bidra til å redusere risikoen for kroniske helseproblemer som hjertesykdommer og diabetes.
Hvordan sovne fort?