“Målet er alltid en god natts søvn"

“Målet er alltid en god natts søvn"

Bjørn, en IT-entusiast som har vært opptatt av søvn i mange år, tok turen innom Selah-kontoret for å snakke løst og fast om søvnklokken, mobilvaner og temaet søvn. Til daglig jobber han med IT drift og er medeier i firmaet CAP10 - en totalleverandør av IT-avdelingstjenester for små og mellomstore bedrifter. Med en hverdag preget av både småbarnsliv og mye jobb, gjør han gjerne det som er mulig for å sikre seg en god nattesøvn.

 

"Jeg trenger en Selah - helst i går"

“Det er mange grunner for at jeg har bestemt meg for å ha en søvnklokke. Mest av alt er det fordi jeg ser på mobiltelefonen som en portal til hele verden, og det orker jeg ikke å ha med meg på soverommet”, forteller Bjørn.

Han forklarer videre at han har forsøkt andre typer smart-vekkerklokker, men at han ikke synes de har vært brukervennlige nok. “De har vært irriterende, enten på grunn av for mye trykking for å skru på klokka - eller så har appene vært ustabile. Og da forsvinner jo poenget, siden du ønsker å ikke måtte ta frem mobilen.”

 

Bjørn Mathisen besøker Selah Sleep på Startuplab i OsloPå besøk på Selah-kontoret på Startuplab i Oslo står Bjørn med en tidligere prototype av Selah.

 

Hva er målet ditt med Selah?

–Målet er alltid å få en god natts søvn. Det er jo ganske mye som skal til, men akkurat dette med skjermfritt soverom er et veldig godt konsept. Det blir også fint å ha en enhet som hjelper meg med å stå opp mer uthvilt. Så skal den selvfølgelig også brukes som en vekkerklokke!

Bjørn forteller at han også gleder seg til å teste de ulike innsovningsprogrammene. Han brukte noe som heter autogen trening da han var barn, som er en monoton stemme som teller deg inn og ut av transe. Det hjalp Bjørn med å få sove. “Jeg brukte den i årevis, det var noe moren min kjøpte når jeg var 10-11 år”.

 

Bilde av en gammel kassett som heter "autogen trening"

Lydinnhold for avspenning er ingen nyhet under solen, kassetten “Autogen Trening” av Torstein Jacobsen er fra 90-tallet.

 

–Jeg har brukt ulike typer lyd som ligger på Youtube og Spotify tidligere, og har vært klar over at slike ting finnes og brukt det lenge, eksempelvis binaural beats osv. Men, det er ikke bare bare å ha en grei tilgjengelig høyttaler ved sengekanten, du risikerer at den blir stående å spille, så det krever litt planlegging. 

 

“Stressende å ha med seg hele verden på soverommet.”

Han forteller at tidligere ville man kanskje ha brukt en CD-spiller eller MP3-spiller for å spille av lydprogrammer, mens i dag har vi alt på telefonen. Ulempen er at den minner oss på jobben, e-poster du skal svare på –den er rett og slett et grensesnitt mot hele verden. 

 

Har du noen tanker om våre kollektive søvn- og skjermvaner?

–Jeg tror vi alle sammen går rundt og er i søvnmangel, hva dette har å si på en global skala er vanskelig å si. Vi blir eksponert for så mye kunstig lys hele tiden, dette aktiverer nervesystemet. Vi får for lite lys om dagen, mens vi sitter på kontoret, og for mye på kvelden, på grunn av kunstig lys. 

 

Bildet er tatt utenfor kontoret på Selah SleepBjørn har testet både Philips wake-up light og Withings Aura, men de endte dessverre opp på hylla, fremfor sengekanten. Oppvåkningslyset er det han ser aller mest frem til.

 

Bruker du noen andre produkter for søvn?

–Withings Sleep som måler puls, snorking, når du legger deg og når du står opp. Den sjekker rett og slett hvor mye dyp søvn du har: Både REM- og lett søvn. Du kan også se en oversikt over data for alle dagene i en månedsvisning. Her kan jeg se om søvnkvaliteten går ned, og for eksempel om det er litt for mye stress i hverdagen.

(Se artikkelen om Hvor mye søvn trenger man? for mer informasjon om behovet vårt for søvn).

 

Har du et søvntips du vil runde av med?

–Legg vekk mobilen 1-2 timer før du skal sove. Og de gangene du ikke får sove en halvtime innen du har lagt deg: stå opp i en halv time og gjør noe rolig, da kommer gjerne søvnen. Men ikke ha på lys, kanskje litt nattlys!

 

 

Les mer om forskjellene på en søvnklokke og en vanlig vekkerklokke med lys her.

 

Tilbake til bloggen